نقش دیفیوزرها در هوارسانی
در پروسه های هوازی یکی از ارکان مهم، انتخاب پخش کننده های هوا (دیفیوزر) میباشد. درروش هوادهي عمقي به منظور انتقال و تزريق مناسب هوا به آب يا فاضلاب استفاده از دیفیوزرها به دليل توليد حبابهاي ريز توصيه ميشود. هر قدر حباب هاي هوا كوچكتر باشند، راندمان انتقال اكسيژن به آب به دلیل افزایش سطح تماس بيشتر خواهد بود.
دیفیوزرهای دیسکی حباب ریز:
ممبران این نوع دیفیوزرها از جنس EPDM ساخته شده است. بدنه و براکت ممبران از مواد پلیمر (پلی آمید) میباشد و نوع قفل براکت به بدنه توسط پیچاندن براکت به بدنه تامین میگردد.
مزایای دیفیوزرها
– حداقل مصرف انرژی
– بدون مشکل گرفتگی
– طول عمر بالا
– روش نصب آسان
– ایجاد افت فشار ناچیز
– مقاومت بالا نسبت به خوردگی
– به علت ایجاد حبابهای ریز سرعت انتقال و جذب اکسیژن بسیار بالاست.
کاربردها
– حوضچههای هـــوادهی تصفیه خانههای فــاضلاب
– حذف آهن، منگنز و انواع گازها از جمله: co٢،H٢S از آب شـرب
– کمک به تزریق ازن جهت تصفیه نهایی آب شرب و پساب تصفیه شده
– اکسیژن رسانی و حذف CO٢حوضچههای پرورش مــاهی
انواع دیفیوزرهای شرکت ساباط انرژی پاک
– دیفیوز ممبرانی ایرانی کاویان
– دیفیوزر ممبرانی آمریکایی اکولوژیکس (Ecologix)
– دیفیوزر ممبرانی آلمانی جاگر(Jager)
شرایط نگهداری:
قابل توجه است که دیفیوزرها میبایستی تا قبل از نصب در پروژه و محیط کار در محلی تاریک و خشک نگهداری شود و نباید در تماس با هوای آزاد، خاک و علی الخصوص نور آفتاب قرار گیرند.
اشعه UV آفتاب اثر کاملا تخریبی بر روی ممبران دیفیوزرها دارد و خاصیت ارتجاعی را در ممبران (لایه غشایی لاستیکی) از بین میبرد. بر اساس استاندارد و تحقیقات آلمانDIN-٧٧١۶ نور آفتاب، گرما، گرد و خاک و غبار، یخزدگی عامل اصلی آسیب رسان به لاستیک بکار رفته در ممبران دیفیوزر میباشد. لذا تا قبل از نصب از رها کردن دیفیوزرها در محل پروژه و استخرها بدون آبگیری جدا اجتناب نموده و در صورت نصب در محل، تا زمان آبگیری با پارچههای مخصوص و یا صفحه های عایق در برابر نور آفتاب (اشعه UV) و گرد خاک پوشانده شوند. پیشنهاد میگردد با پارچه تارپولين (پارچه های ضد آب) پوشانده شود.
توجه داشته باشید تا قبل از نصب در محیط و فضایهای خارجی، دیفیوزرها در انبار با شرایط ذکر شده نگهداری گردد و این زمان متجاوز از یک سال نباشد.
- شرایط سرویس دورهای
دیفیوزرها جهت استفاده بهینه و طولانی مدت باید در زمانهای مشخص مورد رسیدگی و سیرویس ادواری قرار گیرند، که برای این منظور پیشنهاد میگردد که کلیه سیستمهای هوادهی غیر فعال گردیده و استخرها تخلیه شوند تا دیفیوزرها جهت شستشو و بازبینی در دسترس باشند.
موثرترین روش پاکسازی رسوبات و جرمهای روی دیفیوزرها، اسید شور کردن است، که اسید مورد استفاده در شستشوی دیفیوزرها، اسید فرمیک میباشد.
- جهت باز کردن منافذ عبور هوا از روی ممبرانها ابتدا به آرامی با استفاده اسفنج ، ابر یا برس بسیار نرم روی ممبرانها را شستشو داده و سپس از واترجت برای تکمیل شستشویی لایه بیرونی دفیوزرها استفاده مینماییم، (رعایت فاصله بین نازل واتر جت تا دیفیوزر ۵۰ سانتی متر میباشد و الزامیست، در غیر اینصورت باعث آسیب دیدگی ممبران میشود) پس از شستشویی لایه بیرونی ممبرانها، برای تکمیل فرآیند جرم زدایی از محلول اسید فرمیک استفاده مینماییم.
در سیستم هوادهی بعد از بلوئر، جهت تزریق اسید میبایست یک ورودی و درپوش طراحی نمود.( توجه داشته باشید که در زمان تزریق اسید به سیستم هوادهی بلوئر حتما خاموش بوده و مسیر حرکت اسید به سمت دیفیوزرها باشد زیرا اسید فرمیک قابلیت آسیب رساندن به بلوئر ها را دارد) در ضمن باید از مقاومت اتصالات، شیر ها و سیستم انتقال هوا در برابر اسید اطمینان حاصل گردد.
- در مرحله بعد، اسید فرمیک با غلظت ٨۵% به درون سیستم هوادهی تزریق شده و پس از بستن درپوش تزریق اسید سیستم هوادهی روشن مینماییم تا اسید از دیفیوزرها تخلیه گردد (حداکثر زمان هوادهی از نیم ساعت بیشتر نباشد).
- از استفاده کردن هر نوع ماده شیمیایی به غیر از اسید فرمیک باعث آسیب جدی و از بین رفتن ممبران دیفیوزر میگردد.
- حتما توجه داشته باشید که در زمان طراحی و نصب میبایست از تمیز بودن و پاک کردن تمام لوله ها، اتصالات و تمام سیستم هوادهی اطمینان حاصل نمود و قبل از نصب دیفیوزرها تمام خطوط انتقال بدون کوچکترین ذره خاک و براده باشد.
- برای بالابردن بازدهی و طول عمردیفیوزرها، تاکید میگردد، دو بار در سال فرآیند تمیز کاری و اسید شوری انجام شود.
- خواهشمند است به میزان هوادهی برای هر دیفیوزر که بر اساس آستانه تحمل محصول طراحی شده است دقت فرمایید.
سرویس منظم، فشار هوادهی دقیق و نگهداری اصولی از دیفیوزرها عمر ممبران یا لایه قشایی را بالا برده و از خارج شدن محصول از شرایط گارانتی جلوگیری مینماید.